Milyenek a jó tudományos játékok gyerekeknek?

Tudományos játékok

Egyre csökken az iskolákban a természettudományos tantárgyak óraszáma, pedig egyre nagyobb igény lenne rá. A legjobban fizetett szakmák között sok olyan van, amihez nélkülözhetetlen a természettudományos oktatás. Ilyenek pl. az orvos, vagy mérnök, programozó.

Ezért érdemes otthon már kisiskoláskorban is a gyerekeket megismertetni a természettudományokkal: matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, csillagászat.

Persze gyakran a szülők sem emlékeznek az iskolában tanultakra, erre lehet megoldás a tudományos játékon keresztül megismertetni a gyerekeket.

Tudományos játékok, játszva tanulás

Alaposan érdemes körülnézni, hiszen többféle tudományos játék kapható a magyar piacon. Vannak olyanok, amelyek csak játékok, nem igazán tartalmaznak tudományos ismereteket, leírásokat. Ezek a játékok elsősorban csak a kíváncsiságot ébresztik fel, illetve a gyerekek idejét hasznosan lehet velük tölteni.

Vannak olyan tudományos készségfejlesztő játékok, amelyek több 10 oldalas tudományos füzetet tartalmaznak, így nem csak használati utasításként működnek, hanem hasznos ismeretetek is adnak. Ezekben a leírás tartalmazza a tudományos magyarázatot és azt is, hogy a való életben mire használják a kapcsolódó tudást. Gyakran online nézhető videó is kapcsolódik a tudományos játékhoz, amely így még maradandóbb tudást ad.
A tudományos játékok mindegyikére jellemző, hogy biztonságosak, nem okozhatnak balesetet. Az néha előfordulhat, hogy valamelyik színes vegyszert használ, amely megfestheti a ruhákat, bútorokat, ezért érdemes felnőtt felügyelete mellett használni őket.

Nagyszerű tudományos játékok

A Science4you egy díjnyertes europai tudományos játék család. Közel 20 különböző játékszett kapható, így minden tudományterületre van megoldásuk, sőt akár többféle is, így többféle megoldást is találhatunk ugyanarra a témára. Egyedi tulajdonságuk, hogy lányoknak is ajánlanak tudományos játékokat, pl rúzskészítő vagy fürdőbomba készítő.

Ebből is látszik, hogy a hétköznapi életben is számtalan olyan termék van, ami természettudományos ismeretek értelmezéséhez használható.

A tudományos játékok elsősorban iskolás korú korosztálynak alkalmasak a fizika, kémia, biológia, földrajz és csillagászat játékos megismerésére.

Ezek a játékok nagyszerűek ajándékba is bármilyen alkalomra, hiszen játszva tanítják a gyereket és maradandó tudást nyújtanak.

Megosztás